twitter youtube google

Ποια παράταξη της αντιπολίτευσης επιτελεί τον ρόλο της πιο αποτελεσματικά;
Βουρνούς Μ. - Πρωτοβουλία
Καρβασίλης Γ. - Χίος Μπροστά
Τριαντάφυλλος Κ. - Συμμαχία Αξιών
Άλλη Παράταξη
 
 
 
 
 
 

 

ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 15:34
Εκτύπωση

12Χαιρόμαστε πολύ που τελείωσε η αξιολόγηση και θα πάρουμε τα δάνεια να επιτύχουμε την ανάπτυξη, αλλά τι να την κάνουμε την ανάπτυξη;   Ερωτούμε γιατί ανάπτυξη 16% έχουν και στην Τσαλακουνία αλλά καθώς περπατούν πιάνουν του δρόμου την άκρη και λένε το ‘’άμωμοι εν οδώ…’’.

            Κάποτε ένας υπάλληλος τραπέζης με έστειλε στο ειδικό γραφείο να καταθέσω τα…. πλούτη μου   και εγώ που είχα κέφια τον ρώτησα τι τόκο θα μου δώσει. Εγώ ζήτησα περισσότερο τόκο από αυτόν που μου είπε αλλά αυτός αρνήθηκε να τον αυξήσει γιατί αυτόν αποφάσισαν όλες οι τράπεζες ένα τόκο 1.5% κατά πολύ μικρότερο από τον πληθωρισμό. Τότε δεν τα καταθέτω του απάντησα, που θα τα πας που κινδυνεύουν από τους διαρρήκτες, θα τα βάλω στο στρώμα του απάντησα και προτιμώ να τα πάρουν οι διαρρήκτες παρά να τα πάρουν οι τράπεζες.

            Συμπερασματικά λοιπόν άμα τη παροχή του δανείου θα αρχίσει και η γκρίνια ότι μαθές να κάνουμε υπομονή με τις Βουλγαρικές αμοιβές μας μέχρι να έρθει η ανάπτυξη αλλά θα την πάθουμε όπως τους Τσαλακούνιους που έχουν ρυθμό ανάπτυξης 16% και μισθό μία μπανάνα και μισή.

            Ενθαρρυντική αλλά όχι δεδομένη είναι η επανάληψη της διαβεβαίωσης ότι επιδιώκεται η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, όμως αυτό μπορεί να αποβεί ένας ευσεβής πόθος γιατί η άδηλη κυριαρχία του δανειστή έχει την τελευταία λέξη και ίσως χρειασθούν νέοι χρονοβόροι αγώνες για να επιτευχθεί. Αρνητικός επίσης παράγοντας είναι και η στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δυνατότητα του επενδυτή να επιλέγει χώρες όπου έχει επιτευχθεί η κοινωνική απονεύρωση και δεν υπάρχουν απαιτήσεις για δικαιώματα.

           Ένας άλλος κίνδυνος είναι αυτός της αρπαγής από τους επενδυτές της εθνικής περιουσίας προς ικανοποίηση των δανείων. Ήδη οι άρπαγες ‘’εταίροι’’ μας διεκδικούν το μέγιστο τμήμα της Δ.Ε.Η. και μελλοντικά λιγούρηδες και άρπαγες όπως είναι θα απαιτούν και το νερό και τους υδρογονάνθρακες και τα λιμάνια γιατί μεγάλος αριθμός αεροδρομίων ελέγχεται από αυτούς. Ας πανηγυρίσουμε λοιπόν για την επίτευξη συμφωνίας που θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στην εύρεση εργασίας. Ας πανηγυρίσουμε που οι εργασιακές σχέσεις γαλέρας απεσοβήθησαν και ας επαγρυπνούμε γιατί οι κερδοσκόποι και οι μισέλληνες καραδοκούν.  

         Πάντως οι θριαμβολογίες για το επίτευγμα επισκιάζονται από την μείωση των συντάξεων και από άλλα μέτρα που θα αποσοβηθούν    μόνον όταν οι στόχοι του αναπτυξιακού προγράμματος έγκαιρα επιτευχθούν.   Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν το τίμημα για το νέο δάνειο είναι ασύμβατο με την εκχώρηση μέρους της εθνικής μας ανεξαρτησίας για πολλές δεκαετηρίδες γιατί το χρέος είναι τεράστιο, είναι 300 δις περίπου.   Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ένα χρέος που προξενεί βαθειά εξαθλίωση και σκοτώνει ανθρώπους γίνεται επαχθές και επονείδιστο και παραγράφεται. Οι επόμενη γενιά δεν μας φταίει σε τίποτα να πληρώνει το δικό μας αμάρτημα και θα βρεθούμε στην θέση του ενόχου που απολογείται στα παιδιά και στα εγγόνια του.

             Οι επενδύσεις στην χώρα μας ενέχουν καχυποψία και πιθανόν να είναι εκ του πονηρού γιατί άλλες χώρες πιο τριτοκοσμικές από την δική μας προσφέρονται για επενδύσεις με περισσότερα κέρδη από την Ελλάδα για τον επενδυτή. Είναι λοιπόν σχετικά ασφαλές το συμπέρασμα ότι ο επενδυτής δεν έρχεται για να επενδύσει αλλά για να αρπάξει μια έτοιμη πηγή πλούτου όπως είναι η Δ.Ε.Η., τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και ο υπόγειος και ύφαλος πλούτος της χώρας μας. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αποσοβηθεί αυτός ο Εθνικός και ατομικός κίνδυνος. Δυστυχώς βγήκαμε από μια σχετικά ευδαιμονική εποχή που δεν μας εξάσκησε να ‘’τραβούμε ζόρι υπερβολικό’’. Έτσι περιμένουμε την βοήθεια των εταίρων και ξεχνούμε την ιστορία μας

             ‘’Με τα ρούχα ματωμένα ξέρω ότι έβγαινες κρυφά,

να γυρεύεις εις τα ξένα, άλλα χέρια δυνατά.

Μοναχή το δρόμο πήρες και ξανάρθες μοναχή,

δεν ειν’ εύκολες οι θύρες , αν η χρεία τες κουρταλεί’’.

Αυτή είναι η ιστορία μας και λαός που ξεχνά την ιστορία του ξεχνιέται και από τον Θεό.     

 

 

 

 

 

        Του  Στέλιου Δ. Καραβόλου 

          

12

unnamed

image

12

12

Newsletter