twitter youtube google

ΑΡΘΡΑ

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2019 17:08
Εκτύπωση

12Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση από τα συμφέροντά της για τους υδρογονάνθρακες, ούτε στην Κύπρο, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ότι «ιδιαίτερα; οπωσδήποτε. δεν θα επιτρέψομε βήματα που προσπαθεί να κάνει εναντίον της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, η Ελλάδα και ο Ελληνοκυπριακός τομέας, οι οποίοι είναι κακομαθημένοι από την Ε.Ε”.

Σε αυτό το θέμα, μαζί με την αποφασιστικότητά μας, τις διπλωματικές μας προσπάθειες, δείχνουμε και την στρατιωτική μας δύναμη και την πολιτική μας ενέργεια» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι για την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζονται οι λεπτομερείς σεισμικές έρευνες με τα εθνικά πλοία. «Μετά από αυτές τις σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούμε το εθνικό μας γεωτρύπανο, τον “Πορθητή”, που παραλάβαμε στις 30 Οκτωβρίου 2017, για γεωτρήσεις στα ρηχά και βαθιά θαλάσσια νερά. Μετά τον “Πορθητή” θα συμπεριληφθεί στο νηολόγιό μας και το δεύτερο γεωτρύπανο μας στις αρχές του 2019»μανέφερε.

Με την ισχύ του πολεμικού της ναυτικού, η Τουρκία θα επιδιώξει να καρπωθεί τον υποθαλάσσιο πλούτο σε περιοχές που δεν της ανήκουν και με αυθάδεια ανακοινώνει ότι έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων που της παραχώρησε ...η κατεχόμενη Κύπρος και ο τουρκικός στρατός κατοχής. Γράφει η Γενί Σαφακ: Οι τουρκικές δυνάμεις που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μέρος της ¨Επιχείρησης Μεσογειακής Ασπίδας¨ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην θάλασσα. Το καθήκον του στόλου είναι να προστατεύσει είναι να προστατεύσει το Μπαρμπαρός Χαϊρετιν Πασά, ένα τουρκικό σεισμικό σκάφος που εργάζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίον στο παρελθόν ήταν ο στόχος μιας Ελληνικής φρεγάτας που προσπαθούσε να παρέμβει στο έργο του ερευνητικού σκάφους. Παρά όμως τις ελληνικές παρεμβάσεις κατά τις πρώτες μέρες εξερεύνησης του Μπαρμπαρός Χαιρεντίν Πασα, τον Οκτώβριο. το ελληνικό σκάφος δεν ανέκοψε την πορεία του, αφού οι τουρκικές δυνάμεις απάντησαν σε αυτή την φρεγάτα...

 Το Μπαρμπαρός αγοράστηκε από την Νορβηγία το 2013, διεξάγει επιχειρήσεις εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο από τον Απρίλιο του 2017.Η Τουρκία αμφισβητεί επανειλημμένα την δραστηριότητα των γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι (δηλαδή η ίδια η Τουρκία) έχουν επίσης «δικαιώματα στους πόρους της περιοχής»

Τι είναι η επιχείρηση ¨Μεσογειακή ασπίδα”

«Το πολεμικό μας ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή μέσω της «Επιχείρησης Μεσογειακής Ασπίδας»από το 2006» δήλωσε ο Γιαλτσίν Οζκουοοκ, διοικητής της Ομάδας Δυτικής Αποστολής, και συμπλήρωσε

«Στόχος μα είναι να προστατέψουμε τις θάλασσές μας από όλες τις απειλές και να διασφαλίσουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε με ασφάλεια σ΄ αυτές τις περιοχές».

Οι στόχοι της λειτουργίας της «Μεσογειακής Ασπίδας» είναι :

-Να υποστηρίξουν την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Να γίνει γνωστό ότι η Τουρκία έχει δικαιοδοσία στην θαλάσσια έρευνα

--Να αποτρέψει πιθανές παράνομες δραστηριότητες και

 Να διασφαλίσει την μεταφορά πετρελαίου από τα τερματικά Γιουνουρτάλ και Σειχάν]

Στο πλαίσιο της “επιχείρησης Μεσογειακής Ασπίδας” οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο παρακολουθούνται στενά και τα ερευνητικά σκάφη όπου διαπιστώνεται ότι εμπλέκονται σε παράνομες  δραστηριότητες, προειδοποιούνται και, όταν είναι απαραίτητο παρεμβαίνουν. Επιπλέον , τα σκάφη της σεισμικής έρευνας της Τουρκίας προστατεύονται ως μέρος της επιχείρησης. Κανονικά , τα ερευνητικά σκάφη εκτελούν τις δραστηριότητές τους με σκάφη υποστήριξης. Ωστόσο λόγω των περιστασιακών παρεμβολών των Ελληνικών πολεμικών πλοίων, κρίνεται επίσης αναγκαία και η ύπαρξη των  τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Πρόσφατα η Ανατολική Μεσόγειος, φιλοξένησε μεγάλο αριθμό πλοίων, συμπεριλαμβανομένων πλοίων ανοικτής θαλάσσης, καθώς και αποστολές αεροσκαφών από διάφορες χώρες.

 

 

Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΦΥΛΛΑΣ

13

Image and video hosting by TinyPic

Newsletter