twitter youtube google

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 18:12
Εκτύπωση

12Ο γνωστός συνδικαλιστής και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Σταυρινούδης δέχτηκε σφοδρή κριτική από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ (ΝΔ) και της Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα ο κ. Σταυρινούδης φέρεται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τους, ότι δεν τήρησε προεκλογική δέσμευσή του.

 

Αφορμή για την κριτική είχε σταθεί το γεγονός ότι ο κ. Σταυρινούδης εκτός από πρόεδρος της ΕΛΜΕ ήταν και Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, δηλαδή θα έπρεπε να εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους εκπαιδευτικούς εν όψει της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, όταν ο ίδιος είναι το νούμερο 2 στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Χίου. Ο κ. Σταυρινούδης, πάντα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι δε θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της ΕΛΜΕ, κάτι που τελικά έκανε.

 

Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τόσο η ΔΑΚΕ όσο και η ΑΚΕ να σηκώσουν τον γάντι και να ασκήσουν σφοδρή πολιτική κριτική στον κ. Σταυρινούδη, ζητώντας αμφότερες την παραίτησή του, ενώ δριμεία κριτική ασκείται στις παραταξεις ΑΣΕ (ΚΚΕ) και ΠΕΚ (ΚΙΝΑΛ) που μέλη τους ψήφισαν τον κ. Σταυρινούδη και πάλι για πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου.

 

Η ΔΑΚΕ σημείωσε στην ανακοίνωσή της: «...καταγγέλλουμε την μη τήρηση της δημόσιας δέσμευσης του Προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12-12-2019 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Χίου, ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρεία της ΕΛΜΕ Χίου (κανονικά δεν θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα ούτε για μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου) λόγω και της δεύτερης θέσης, που κατέχει, της διοικητικής. Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου να παραιτηθεί από την μία από τις δύο θέσεις που κατέχει είτε την συνδικαλιστική του Προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου, είτε από την διοικητική του Προϊστάμενου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης Χίου

 

Επιπρόσθετα ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ, πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Κ. Καρατζάς σε σχόλιο του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη πολιτική στάση του κ. Σταυρινούδη ανέφερε:

 

12

 

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών στη δική της ανακοίνωση σημειώνει: «...καταγγέλλουμε τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου και Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης της ΔΔΕ, κ. Σταύρο Σταυρινούδη για την ανήθικη πολιτικά συμπεριφορά του να μην τηρήσει την ενώπιον περίπου 200 συναδέλφων προεκλογική δέσμευσή του! Τον καλούμε να καταθέσει την παραίτησή του, καθώς η στάση του αυτή απαξιώνει στα μάτια των συναδέλφων ακόμη περισσότερο τον συνδικαλισμό και την ΕΛΜΕ Χίου.

Επιπρόσθετα καταγγέλλουμε εκείνα τα μέλη των παρατάξεων ΑΣΕ (ΚΚΕ) και ΠΕΚ (ΚΙΝΑΛ) που ψήφισαν τον κ. Σταύρο Σταυρινούδη για πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου, τη στιγμή που είναι και Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΔΔΕ και κυρίως τη στιγμή που είχε δεσμευτεί ότι δε θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της ΕΛΜΕ Χίου

 

Mέχρι στιγμής ο κ. Σταυρινούδης δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την κριτική που ασκείται.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ:

Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020 συγκροτήθηκε σε σώμα το νεοεκλεγέν ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου, ως απόρροια των εκλογών της 16-17 Δεκεμβρίου 2019. Εκεί ως αποτέλεσμα της συμπόρευσης των παρατάξεων της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΣΥΡΙΖΑ), της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΚΚΕ) και του ενός απ’ τα δύο μέλη της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΑΣΟΚ), τους οποίους και καταγγέλλουμε, εκλέχθηκε για πρώτη φορά στα συνδικαλιστικά χρονικά για ΕΛΜΕ πανελλαδικά Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9C%CE%95%CE%964653%CE%A0%CE%A3-%CE%A3%CE%98%CE%A3?inline=true . Κι αυτό το έκαναν οι παρατάξεις εκείνες, που ανέκαθεν υποκριτικά εναντιώνονται-αντιπαλεύουν τον κυβερνητικό λεγόμενο συνδικαλισμό. Ανοίγουν, έτσι, την Κερκόπορτα για έναν κυβερνητικό συνδικαλισμό πρωτοφανή στα χρονικά.

 

Όταν, δηλαδή, θα απουσιάζει η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Χίου, την θέση της θα αναπληρώνει ακόμη και στην Προεδρεία του ΠΥΣΔΕ Χίου ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου https://diavgeia.gov.gr/doc/61%CE%9B34653%CE%A0%CE%A3-5%CE%9A%CE%A7?inline=true . Και, συνεπώς, αναρωτιόμαστε το πώς θα μπορέσει να συγκεράσει την υπεράσπιση των συμφερόντων του κλάδου ως Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου με την ταυτόχρονη διοικητική εξουσία, που κατέχει και με την οποία δύναται να επηρεάζει συνειδήσεις, τοποθετήσεις συναδέλφων σε σχολεία κ. ά. Η διπλή του αυτή θέση, θεωρούμε ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία, για την αξιοπιστία και την επίτευξη των στόχων του  σωματείου μας. Και ο βασικότερος στόχος της ΕΛΜΕ Χίου πρέπει να είναι η στήριξη-υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων, αναπληρωτών και μονίμων, σε χρόνια δύσκολα, όπως είναι αυτά που διανύει η δημόσια εκπαίδευση. Για εμάς άλλο είναι η διοίκηση, κι άλλο ο συνδικαλισμός (πρωταρχικός του στόχος είναι ο έλεγχος της διοίκησης).

 

Επίσης, καταγγέλλουμε την μη τήρηση της δημόσιας δέσμευσης του Προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12-12-2019 στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ Χίου, ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την Προεδρεία της ΕΛΜΕ Χίου (κανονικά δεν θα έπρεπε να θέσει υποψηφιότητα ούτε για μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χίου) λόγω και της δεύτερης θέσης, που κατέχει, της διοικητικής.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους καλούμε τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου να παραιτηθεί από την μία από τις δύο θέσεις που κατέχει είτε την συνδικαλιστική του Προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου, είτε από την διοικητική του Προϊστάμενου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης Χίου.

 

Τέλος, καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό της παράταξης μας από το Προεδρείο της ΕΛΜΕ Χίου απόρροια της συνεργασίας της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΚΚΕ). Όλα όσα έλεγαν και οι δύο παρατάξεις στην αρχή της συνεδρίασης για αναλογικό – αντιπροσωπευτικό Προεδρείο με σεβασμό στο εκλογικό αποτέλεσμα πήγαν περίπατο στην συνέχεια. Κι, ενώ, η παράταξή μας κατέλαβε την 3η θέση στις εκλογές, στην θέση του Αντιπροέδρου ψηφίστηκε το εκλεγμένο μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΚΚΕ), η οποία ήρθε 4η στις εκλογές. Έπρεπε μ’ αυτόν τον τρόπο ως παράταξη να τιμωρηθούμε, γιατί επιδείξαμε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια-αυτοσεβασμό και με μοναδικό κίνητρο το καλό του κλάδου δεν ψηφίσαμε για Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης Χίου και, πρωτίστως, τηρήσαμε τα όσα λέγαμε προεκλογικά για το ζήτημα αυτό, ενώ οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ δεν τα τήρησαν.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΕ:

Κατά την εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Χίου στις 11 Δεκεμβρίου 2019 ο κ. Σταύρος Σταυρινούδης μετά την κριτική που του ασκήθηκε από το σύνολο των παρατάξεων (πλην ΑΣΕ – ΚΚΕ) για το γεγονός ότι κατέχει τόσο τη θέση του  Προέδρου της ΕΛΜΕ Χίου όσο και τη θέση του Προϊστάμενου Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης της ΔΔΕ ενώπιον 200 περίπου συναδέλφων δεσμεύτηκε ότι δε θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του προέδρου. Οι συνάδελφοι προφανώς και πήγαν στην κάλπη, γνωρίζοντας αυτό το δεδομένο!

Ωστόσο ο κ. Σταύρος Σταυρινούδης κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Χίου στις 9 Ιανουαρίου 2020 έθεσε και πάλι υποψηφιότητα για τη θέση του πρόεδρου. Ο κ. Σταυρινούδης επικράτησε στην ψηφοφορία, λαμβάνοντας 5 ψήφους, ενώ ο ανθυποψήφιος του κ. Κώστας Καρατζάς έλαβε 1 ψήφο και υπήρξε και μία λευκή ψήφος. Από την ψηφοφορία διαφάνηκε ότι ο κ. Σταυρινούδης στηρίχτηκε από μέλη των παρατάξεων ΑΣΕ (ΚΚΕ) και ΠΕΚ (ΚΙΝΑΛ)!

Βάσει των παραπάνω καταγγέλλουμε τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου και Προϊστάμενο Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτή Διευθυντή Εκπαίδευσης της ΔΔΕ, κ. Σταύρο Σταυρινούδη για την ανήθικη πολιτικά συμπεριφορά του να μην τηρήσει την ενώπιον περίπου 200 συναδέλφων προεκλογική δέσμευσή του! Τον καλούμε να καταθέσει την παραίτησή του, καθώς η στάση του αυτή απαξιώνει στα μάτια των συναδέλφων ακόμη περισσότερο τον συνδικαλισμό και την ΕΛΜΕ Χίου.

Επιπρόσθετα καταγγέλλουμε εκείνα τα μέλη των παρατάξεων ΑΣΕ (ΚΚΕ) και ΠΕΚ (ΚΙΝΑΛ) που ψήφισαν τον κ. Σταύρο Σταυρινούδη για πρόεδρο της ΕΛΜΕ Χίου, τη στιγμή που είναι και Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων – Αναπληρωτής Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΔΔΕ και κυρίως τη στιγμή που είχε δεσμευτεί ότι δε θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της ΕΛΜΕ Χίου!

Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους να επαναξιολογήσουν την ψήφο τους με αυτά τα δεδομένα…

12

12

unnamed

image

12

12

Newsletter